Strongman er kanskje mest kjent for å kåre “verdens sterkeste mann”, men siden vi befinner oss i 2020 finnes det selvfølgelig også strongman-konkurranser for kvinner. Sporten har vært dominert av kvinner fra Storbritannia og USA; britiske kvinner har vunnet “verdens sterkeste kvinne” de siste fire årene på rad. Men også i Norge finnes det kvinner som liker å prøve seg på strongman, og mange som har bakgrunn fra styrkeløft, vektløfting, fri-idrett, crossfit og andre idretter synes dette er en morsom og variert idrett.

Strongman og kvinnekroppen

Ett av spørsmålene som mange stiller seg er selvfølgelig hva som skjer med kvinnekroppen når man trenger strongman. Alle som har vært på et treningssenter, har nok merket seg at der relativt sett er flere gutter og menn på benkpressen, og flere jenter og kvinner som holder på med knebøy og andre øvelser som fremhever rumpe og lår. Mange kvinnelige atleter er mer skeptiske til å trene overkroppen, fordi skjønnhetsidealene fortsatt er ganske forskjellige for kvinner og menn. Mange er jo mer opptatt av å få brystene til å se store og runde og ut, og oppsøker for eksempel Motiva Norge for kirurgisk brystoptimalisering.

For brystene – er trening eller kirurgi best?

Å trene bryst er imidlertid langt mindre vanlig for kvinner. Men det har faktisk sine negative sider å unngå denne typen trening. Hvis du for eksempel trener ryggen, armene, maven, og beina, uten å trene bryst, kan det gi en ubalanse i muskulaturen som fører til større risiko for skader. Å trene brystkassen gjør heller ikke i seg selv at brystene blir mindre, som mange kvinner er redde for. Økt forbrenning som følge av fysisk aktivitet og større muskler kan imidlertid gjøre at fettlagene på brystene blir mindre. Dersom man da ønsker å sikre at man har bryster med akkurat den størrelsen og formen man ønsker, kan man vurdere en operasjon som sikrer dette. Slike operasjoner er nå trygge og utført av svært profesjonelle spesialister. Man vil også være i stand til å begynne å trene igjen bare noen uker etter at operasjonen er gjennomført. Mange benytter anledningen til en slik operasjon etter å ha fått barn, slik at de ikke bare kan få tilbake kroppen, men få den akkurat slik de ønsket seg.

Det er ingenting som tilsier at det å være en sterk kvinne nødvendigvis skal gå utover estetikken. Se bare på Cecilie Lauvstad-Wormdahl, som har vunnet “Norges sterkeste kvinne” i flere år på rad, men fortsatt ser feminin og flott ut der hun skyver opp 60 kg i vikingpress, drar 140 i markløft, eller holder oppe tunge tømmerstokker.