Vi vet alle at strongman krever brutal styrke. Vi sliter, løfter og bærer ting de fleste ikke engang ville prøvd å flytte på. Men jeg har lært, både gjennom egne konkurranser og ved å se utallige atleter presse grensene sine, at den virkelige kampen ofte foregår mellom ørene. Når kroppen skriker stopp, hva er det som får deg til å ta én repetisjon til? Hva skiller en god dag fra en legendarisk prestasjon? Svaret ligger i mental styrke. Det handler ikke om å *ikke* føle presset, smerten eller tvilen, men om å ha verktøyene til å håndtere det og bruke det til din fordel. La oss dykke ned i noen av de mentale teknikkene som kan hjelpe deg å overvinne utfordringene, enten det er på trening eller på selve konkurransedagen.

Hvorfor hodet er din viktigste muskel i strongman

Det er lett å bli blendet av de massive vektene og de imponerende fysiske prestasjonene i strongman. Vi snakker tross alt om å løfte biler, dra lastebiler og bære steiner som ser ut som de er hentet rett fra et jotun-hjem. Men jeg kan fortelle deg – etter over 15 år i gamet – at den fysiske styrken bare er halve ligningen. Jeg har sett utøvere med enormt fysisk potensial knekke under press, og jeg har sett ‘underdogs’ overgå seg selv fordi de hadde hodet på rett plass. Den mentale biten er ikke bare ‘kjekt å ha’, den er ofte helt avgjørende, enten det er i lokale konkurranser eller i store mesterskap som Sveriges Starkaste Man. Tenk på det: Hvor mange ganger har du kjent på tvilen før et maksløft? Eller følelsen av å ville gi opp midt i en krevende medley? Det er her den mentale styrken kommer inn. Den gode nyheten er, akkurat som du kan trene biceps til å bli større, kan du trene hodet til å bli sterkere. Mental robusthet er ikke noe du enten er født med eller ikke – det er en ferdighet som kan utvikles gjennom bevisst innsats og de rette teknikkene. Dette prinsippet, at mental styrke kan læres, er noe selv eliten i US Navy SEALs baserer sin krevende trening på. De vet at evnen til å håndtere stress og presse seg videre når alt butter imot, er en trenbar ferdighet.

Din mentale verktøykasse for konkurranse

Når du står der, med publikum som brøler, konkurrentene som puster deg i nakken og en øvelse foran deg som virker nesten umulig, da trenger du mer enn bare rå kraft. Du trenger en mental verktøykasse. Disse teknikkene er ikke magi, men de er kraftfulle verktøy som kan hjelpe deg å navigere i kaoset og prestere på ditt beste når det gjelder som mest. La oss se på noen av de viktigste.

Bryt ned muren – Fokuser på neste stein

En hel strongman-konkurranse, med kanskje fem-seks brutale øvelser, kan virke overveldende. Hvis du begynner å tenke på alt du skal gjennom, er det lett å bli lammet av presset. Her kan vi lære av de beste innen stressmestring, som Navy SEALs: Bryt det ned! Glem hele konkurransen for et øyeblikk. Glem neste øvelse. Fokuser kun på det som ligger rett foran deg. Skal du løfte Apollon’s Axle (stokkløft med en ekstra tykk stang)? Fokuser på å få en god ‘clean’ (vending). Så fokuserer du på selve presset over hodet. Ett løft av gangen. Er det farmers walk (bæring av tunge ‘kofferter’)? Fokuser på grepet og de neste fem meterne, ikke hele distansen på 20 eller 30 meter. Dette handler om å være tilstede i øyeblikket, en teknikk som også fremheves i praksiser for mental velvære og fokus, slik Calm-bloggen beskriver. Ved å dele opp den massive ‘muren’ i mindre, håndterbare ‘steiner’, blir oppgaven plutselig mye mer overkommelig. Du unngår å bli overveldet og kan kanalisere all din energi og fokus inn i den umiddelbare oppgaven. Dette hjelper også med å stenge ute distraksjoner – lyden fra publikum, hva konkurrentene gjør – alt blir sekundært når ditt eneste fokus er neste repetisjon, neste steg.

Seieren i hodet før den skjer

Visualisering er et utrolig kraftig verktøy. Det høres kanskje litt svevende ut for noen, men tro meg, det funker. Det handler om å bruke fantasien til å skape en mental generalprøve. Før en stor konkurranse, eller til og med før en tung treningsøkt, ta deg tid til å se for deg selv lykkes. Lukk øynene og kjenn følelsen av atlassteinen (en stor, rund betong- eller naturstein) i hendene, forestill deg den perfekte plasseringen på plattformen. Se for deg at du løfter den, kjenner musklene jobbe, hører dommerens signal for godkjent løft. Gjør det så detaljert som mulig – hva ser du, hva hører du, hva føler du? Dette er ikke bare dagdrømming. Ved å visualisere suksess, bygger du selvtillit, reduserer nervøsitet og forbereder nervesystemet på oppgaven. Proffbokseren Mathias Eklund bruker lignende teknikker for å forberede seg mentalt til kamp, og prinsippene er direkte overførbare til strongman. Når du har ‘sett’ deg selv lykkes hundrevis av ganger i hodet, føles det mye mer naturlig når du faktisk skal gjøre det.

Vær din egen beste heiagjeng

Hva sier den lille stemmen inni hodet ditt når det røyner på? Er den en kritisk trener som forteller deg alt du gjør feil, eller er den en støttende lagkamerat? Positiv selvsnakk er helt avgjørende i strongman. Når du står der med melkesyre opp til ørene i en Hercules Hold (holde tunge søyler eller vekter fra å gli ut til siden), er det lett å tenke ‘Jeg klarer ikke mer’, ‘Dette er for vondt’. Men hva om du aktivt velger å si til deg selv: ‘Jeg er sterk’, ‘Jeg holder litt til’, ‘Kom igjen!’? Det høres kanskje banalt ut, men å bytte ut negativt selvsnakk med positive bekreftelser kan utgjøre en enorm forskjell. Det handler om å ta kontroll over din indre dialog. Dette henger tett sammen med resiliens – evnen til å reise seg etter et fall. Alle har dårlige dager eller mislykkede løft i strongman. Det er uunngåelig. Men de mentalt sterkeste utøverne lar ikke et feilsteg definere resten av konkurransen. De analyserer kanskje kort hva som gikk galt, men så retter de blikket fremover, bruker positiv selvsnakk for å gjenoppbygge troen på seg selv og angriper neste øvelse med ny giv. Se på hvert tilbakeslag som en mulighet til å trene den mentale muskelen, akkurat som Eklund ser på utfordringer som mental trening.

Hold hodet kaldt når det koker

Konkurransedagen er et kok. Det er nerver, adrenalin, forventninger og ofte uforutsette hendelser. Å kunne bevare roen og tenke klart under press er en uvurderlig egenskap. En enkel, men ekstremt effektiv teknikk er kontrollert pusting. Når du kjenner stresset bygge seg opp, pulsen øker og tankene raser, ta noen dype, rolige åndedrag helt ned i magen (diafragma-pust). Dette aktiverer kroppens avslapningsrespons og kan hjelpe deg med å senke skuldrene, redusere anspenthet og gjenvinne fokus. Både Navy SEALs og idrettsutøvere som Mathias Eklund bruker pusteteknikker aktivt for å regulere stress og opprettholde selvkontroll. Det handler også om å akseptere at du ikke kan kontrollere alt. Været, utstyret, konkurrentenes prestasjoner – mye er utenfor din kontroll. Bruk heller energien din på det du kan påvirke: din egen innsats, din teknikk, og din mentale innstilling. Å lære seg å gi slipp på behovet for full kontroll kan frigjøre enormt med mental energi, et poeng som også understrekes i råd om generell mental trening.

Bygg mental styrke i hverdagen

Mental styrke er ikke noe du bare skrur på når startsignalet går. Det er noe du bygger over tid, akkurat som fysisk styrke. Du må integrere mental trening i hverdagen og i treningsrutinene dine. Sett av noen minutter hver dag til meditasjon eller mindfulness for å øve på fokus og tilstedeværelse. Bruk visualisering før hver tunge treningsøkt, ikke bare før konkurranser. Øv på positiv selvsnakk når du møter motgang på trening – det er her du legger grunnlaget. Simuler konkurransepress i treningen. Få noen til å heie (eller distrahere!), sett tidsfrister, og kjør øvelser back-to-back for å etterligne utmattelsen og presset du møter i konkurranse. Gode rutiner hjelper også; integrer gjerne en kort mental øvelse i en eksisterende rutine, for eksempel etter oppvarming. Sørg for nok søvn – det er kritisk for både fysisk og mental restitusjon. Og ikke glem mental hvile; hodet trenger også pauser for å lade opp, enten det er gjennom avslapning eller ved å minimere digitale distraksjoner. Analyser prestasjonene dine etter både trening og konkurranse – hva fungerte mentalt, og hva kan forbedres? Se på det som en kontinuerlig læringsprosess, akkurat som Eklund gjør etter sine kamper. Husk at mentale ‘muskler’ som konsentrasjon og ro trenger jevnlig trening for å bli sterke.

Vikingstyrke handler om mer enn bare muskler

Strongman er en fantastisk sport. Den presser oss til å bli sterkere, både fysisk og mentalt. Den kobler oss kanskje til noe av den råskapen og utholdenheten vi liker å forbinde med vikingarven vår. Men ekte ‘vikingstyrke’ i denne sammenhengen handler ikke bare om å løfte de tyngste steinene. Det handler om motstandskraft, om å møte utfordringer med hodet hevet, om å aldri gi opp selv når alt kjennes tungt. Å bygge mental styrke er en reise, akkurat som reisen mot å bli fysisk sterkere. Det krever innsats, tålmodighet og vilje til å gå utenfor komfortsonen. Men belønningen – følelsen av mestring når du overvinner en mental barriere, evnen til å prestere under press, og den indre roen det gir – er verdt hver eneste innsats. Så neste gang du går løs på vektene, husk at den viktigste muskelen du trener, kanskje er den som sitter mellom ørene. Begynn å bygge din mentale verktøykasse i dag – du er sterkere enn du tror!