Mange av oss er opptatt av å bli stor og sterk. Spesielt blant de yngre er det mange som tilbringer mye tid på treningssenteret for å øke både muskelmasse og muskelstyrke. Dette er i og for seg ikke noe nytt. I flere tiår, siden treningssentrene ble åpnet for første gang, har man vært opptatt av å bli sterk og å bygge muskler. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva som skal til for å bli sterk.

Styrketrening

For å bli sterkere, er man avhengig av å drive med styrketrening. Det finnes ulike måter å gjøre dette på. Noen foretrekker å løfte vekter, noen driver med Crossfit, mens andre trener utelukkende med kroppsvekt. Det aller viktigste for å bli sterkere, og for å unngå at man bare er på trening for oppmøtet sin del, er å ha en klar og konsekvent plan for hvordan man har tenkt å trene.

Treningsprogram

I den sammenheng finnes det en rekke måter å organisere et treningsprogram på, for eksempel kan man dele inn treningsøktene etter de forskjellige muskelgruppene. På den måten trener man 1-2 muskelgrupper per treningsøkt og får virkelig jobbet hardt med de aktuelle musklene hver økt. Dette kan for eksempel gjøres gjennom å trene bryst og triceps på dag 1, rygg og biceps på dag 2, og bein og skuldre på dag 3. Andre velger å trene hele kroppen hver treningsøkt. Da får man ikke trent hver muskelgruppe like intensivt på øktene, men man får belastet muskelgruppene oftere, for eksempel 3-4 ganger i uka i stedet for 1-2.

Kosthold

For å bli sterkere er man avhengig av å tilføre kroppen de nødvendige næringsstoffene. Det aller viktigste er å spise nok proteiner, som man får gjennom blant annet kjøtt, fisk og egg. Noen velger også å drikke proteinshaker for å forsikre seg om at man får i seg nok proteiner.