Strongman gjør øvelse med traktordekk

Svetten renner. Musklene i armene skjelver og skriker ut til resten av kroppen at de er i ferd med å briste. Gi opp. Klarer ikke mer. Men du holder ut. Centimeter for centimeter hever vektstangen seg, og ingenting annet i universet eksisterer enn akkurat denne situasjonen. Tusenvis av timer ligger bak deg og spilles i korte glimt. Du kan dette. Du klarer det… du kan… klare det… I samme øyeblikk som du tror du må gi opp, eksploderer rommet i jubel, og først i det du slipper vektstangen ned mot gulvmatten forstår du hva som har skjedd. Du greide det. Du løftet tyngre enn noen annen nordmann. Noen annen nordmann, noen gang. Det tar noen sekunder før du forstår det, men kroppens adrenalin samler seg til slutt i et voldsomt brøl, etterfulgt av et smil. Smertene i kroppen betyr ingenting. Den dårlige følelsen som holdt på å knekke motivasjonen før du begynte, er som blåst vekk. Det er som om den aldri eksisterte.

Har du det som kreves?

Strongman handler om én ting: Å trene opp kroppen til å løfte enorme vekter. Hva som skal løftes og hvilken teknikk som skal brukes kan variere, men alle de tusenvis av timene med forarbeid leder til det samme. En kropp som ikke bare er i stand til å gjennomføre et vanvittig tungt løft, men som klarer det uten å ødelegges av påkjenningen. Som all annen idrett krever det fokusert trening over mange år for å bli strongman. Ikke bare må du utvikle eksplosive muskler. Du må også trene koordinasjon og støttemuskulatur som tåler påkjenningen, uten at ledd, ben, sener og muskler tar skade underveis. Uttrykket “strongman” går hundrevis av år tilbake i tid. Sannsynligvis har vi mennesker konkurrert om å løfte tyngst så lenge vi har eksistert. Det arrangeres klasser for kvinner og menn, og mengden interesserte tilskuere i Norden øker stadig. Over Vinstra, oppe i fjellene, arrangeres hvert år World’s Strongest Viking, som strongman-miljøet ofte beskriver som verdens aller kuleste strongmankonkurranse. I den bitende kulden blir utøverne utfordret i forskjellige øvelser, helt til det nordiske mørket setter inn og stjernene titter frem.

Begynne å trene selv? Gjør det riktig!

Som allerede nevnt er strongman en givende utfordring å gi seg selv, fordi man presser kroppen til det ytterste. Men det er også viktig å respektere hva som kreves. Utfører du tunge øvelser feil, kan skaden være gjort allerede etter én økt, eller du kan slite kroppen helt ut. Dette kan gå over mange måneder eller år, siden teknikken sakte sliter kroppen ned. Det er derfor viktig å sette seg godt inn i hva du gjør, og helst få hjelp av en trener som kjenner teknikkene godt. Denne typen trening er heller ikke noe du kan gjøre alene. Tunge løft krever hjelp fra en trener eller treningskompis. De fleste trener imidlertid muskler innenfor mer normale rammer for å få en bedre trent kropp. Ved større vekttap ta en overarmsplastikk for å bli kvitt hengende hud. Noen idrettsmenn har tatt steget fra konkurranser til film og TV. Visste du for eksempel at karakteren Gregor “The Mountain” Clegane fra Game of Thrones spilles av den islandske strongman-utøveren Hafþór Júlíus “Thor” Björnsson?